Тревогите на пола

Красиви мъже

На клюка приятел ми разказа как на някакъв купон прекарал повечко време с една девойка, която доста хора искат да спасят, та се наложило да изслуша любезните “здрасти”-та и “чао”-та на почти всички присъстващи мъже. Източили си се един по един хората да им прекъснат разговора с въпросната девойка, маркирайки Своето Присъствие. Всичко това завършило логично с извода “Батко, почти разбрах и аз какво е да си хубава жена в тоя живот”.

Смесват се поласканост и досада, но да – хубостта е предимство в тоя живот. За външния вид и привлекателността на жените е прието да им се говори на самите тях…или поне у нас, не знам дали това навсякъде минава за прилично. Може да е патриархално, може да е сексуално или да е израз на патриархална сексуалност. А може и просто да е мило и любезно. Няма да навлизам в детайли. Само и единствено си представете, че е обратното: че жените коментират, а мъжете са обектът. Вероятно така представено ще ни даде нова преценка за това колко е адекватно. Ето ги примерите:

Мъже седят по бюрата, колежка идва: Еееее, ама красота се е събрала тука! То да ти се оправи деня! или То да ти се напълнят очите!, в по-силен ден може даже Как сте тигърчета на кака? (котенца, пиленца и друга подобна фауна би било в женски пол).

Мъже крачат, разминават се с позната жена – тя е една, те няколко: Ама къде сте бе пирати (моряци), приемете го като еквивалент на “русалки”, Какво ловите днеска, то като ви види човек, да му се доиска да го плячкосат!, или пък по-скромничко Здравейте хубавци, греете днес! То затова сигурно е такова слънчево…

Ако с въпросната група крачи и още една жена, то репликата е към нея Е, всичко за себе си ли ще вземеш…не можеш да се справиш с толкова красавци, къде сега си повела, дай до двама за тебе – малко справедливост все пак.

Audri

Важно е да имате предвид, че мъжете във всички подобни ситуации се подхилкват и мятат закачливи погледи или правят някакви шеговити жестове Е, ти пък сега!. Не всичките де…има костури (аналог на скумрии), дето се правят, че не чуват или просто не подемат този весел стил, ама какво да правиш – недоволници дал бог, правят се на недостъпни.

Репликите Много си се наточил днеска/Много си хубав с тази риза/Евала за тоя костюм, и по-тясна риза ще ти стои и т.н. се чуват през час-два. Ако са мъже на място, знаят и как да ги приемат комплиментите, че и да ги превръщат в разговор!

Сякаш толкова примери стигат. Някой би казал – е, то това е същността на пола – жената да е кокетна, мъжът да е ловец. Това е по-скоро същността на клишето или казано на безпристрастен език – просто една от социалните конструкции на пола. Тук идва точката, няма никакви следващи високи сентенции. Единствената идея е за малко рефлексия.

2 thoughts on “Красиви мъже

  1. Страхотен блог! 🙂
    Текстът веднага ме подсети за поредица от 5-6 видеа в тубата, The Flip Side, където в различни ситуации мъжете и жените са с разменени роли. Дори ми е трудно да кажа кой клип ми е най-забавен. Може би сте го гледала 🙂

    1. всъщност не съм го гледала….много идейно звучи 🙂
      и благодаря!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *