Общество, медии, популярна култура / Тревогите на пола

Тествай се за феминизъм ТУК

Друго възможно заглавие беше “5 признака да разберете дали сте феминист/ка”. Звучи абсурдно да кажем за някого, че е феминист, нали, трябва да е феминистКА…дисциплината може да е в мъжки род, но не и почитателите й. Те по примера на учителството и журналистиката се феминизират, за да потвърдят упадъка й. Шегувам се, разбира се.

Ужасно често се случва да чуя думите “феминизъм” и “феминистка”, употребени с отрицателен заряд, както в частни разговори, така в медиите. Това далеч не е обвинение срещу медиите. Жалката истина е, че хората се опасяват да бъдат публично разпознати като феминисти. От една страна консерватизмът в България очевидно те дискредитира, ако решиш да се обвържеш с този термин – феминизма. От друга страна явно разбирането за това що е феминизъм абсолютно отсъства. Картината почти прилича на анкетите тип “Ку-ку” и “Каналето”, в които питаха пенсионери дали си правят метранпаж*, а хорицата отговаряха закачливо “Уууу, ма стари сме вече за тая работа”. Феминизъм почна да звучи по-зле от сексизъм, а “да подчертая, аз не съм феминистка” стана новото “не съм незадоволена”.

И така, тестът:

– мислите ли, че концепциите за “познание” трябва да отразяват и мъжкия и женски опит за света, тялото, земеделието, създаването на предмети и духовна култура?

– мислите ли, че мъжете и жените трябва да имат еднакъв достъп до обществения и политически живот?

– мислите ли, че мъжете и жените трябва да имат еднакво много/малко задължения вкъщи?

– мислите ли, че мъжете и жените трябва да са еднакво заплатени при извършване на една и съща работа с една и съща квалификация?

– мислите ли, че сексуалността е присъща еднакво много на мъжете и на жените?

We Can Do It
Създаден с цел военна пропаганда, плакатът We Can Do It! е днес типово изображение за женска амбиция и решителност.

Отговори:

5 да-та Надяваме се, че сте жена и че знаете какво говорите. Ако имате 5 да, вие сте феминист/ка.

4 да-та У вас има силен феминистчен уклон.Напълно възможно е да имате импулс да го отричате публично и да отговаряте положително на 4 от горните твърдения, защото намирате това за политически по-коректно. Ако е така, избягвайте ситуации, в които да изразите мнението си по подобни въпроси един след друг, това би ви разобличило.

3 да-та Вие сте в сивата зона. Не сте застрашени от публично заклеймяване във феминизъм, по-скоро изглеждате модерни за старомодните хора.

2 да-та Вие имате здрави морални устои по канона на всички патриотични партии. Не им казвайте, ако се възбуждате от бурки, ще ви отлъчат.

1 да Това наистина ли го мислите? Дали всъщност не искахте да отговорите с “не”?

0 да-та Емигрирайте в Саудитска Арабия. Има на какво да ги научите.

След като вече се тествахте и знаете феминистичиния си статус, нека потвърдим какво феминизмът собствено е и какво не е. Много дълги години всичко, което е било разбирано като легитимно познание, е било създавано, мислено и обобщавано единствено и само от мъже, отразявало е мъжкия опит и свят. Феминизмът е рефлексивното усилие на западното (но не само) човечеството да осмисли себе си в цялост, да дискредитира едностранчивото тълкуване на “правилното”,”живота”, “морала”, “знанието”, “интересното” и т.н. В по-конкретен социален план феминизмът представлява основата за множество борби, довели до по-справедлив живот, до повече права и самостоятелност за жените – половината от населението на планетата, до създаването на повече блага за всички чрез участието на повече хора в пазара на труда, ако искате дори до правото на мъжете да участват в живота на децата си пълноценно….защото това отдавна не е белег за мекушавост или обратност.

Не знам дали и колко мъже са го преживявали, пък и колко жени… Но на мен наскоро ми се наложи да обясня на осемгодишната си дъщеря защо чува по медиите разни неща, които засягат незачитането на правата на жените. “Те защо са направили така с нея?” или “Тя защо е била важна колкото шкафчето за обувки в коридора?” (това са буквални цитати). Далеч не толкова отдавна жените не са имали право да гласуват. Далеч не толкова отдавна “разведена” е било обещание за провален бъдещ живот. И сега всеки ден пред очите ни момичета избират да ограничат себе си до зони, които няма да застрашат самозваните им “мъже”. И докато в Ердогановите селения (не искам да казвам Турция, защото между едното и другото не може да се сложи знак за равенство) вече е дискусия дали жените могат да се смеят публично или не, нека си припомним Посланията на апостол Павел….онази част, която се чете на сватби, всички сме я чували. В нея жената трябва да слуша мъжа си и да прави това, което той каже. А неговият ангажимент е да я обича. Нормално, обича субектът, носителят на действието, другият само слуша. Не е редно да забравяме, че всичко, срещу което феминизмът застава, е било далеч не толкова отдавна ….или живее и сега, че понякога дори е библейско.

И накрая 5 неща, които не следват автоматично от феминизма: 

– да сте феминистка не значи, че сте грозна,

– да сте феминистка не значи, че сте фригидна,

– да сте феминиситка не значи, че нямате партньор,

– да сте феминистка не значи, че не ставате за майка,

– да сте феминистка не ви ангажира да сте кучка, кариеристка или каквото и да било друго.

Ако някой скоро ви постави въпроса ребром “И какво сега, ти феминистка ли си?”, по-скоро отговорете с въпрос, “А ти знаеш ли какво е феминизъм?”. И обяснете.

 

* чуждица за длъжността страньор при ръчно редене на вестникарските страници в миналото

4 thoughts on “Тествай се за феминизъм ТУК

 1. Колко е жалко нещо което е естествено за хората да се представя като отделно движение и да се спекулира с това за да се насаждат междуполова омраза и дискриминация. Толкова е жалко че чак е тъпо да се разисква въпроса кой е феминист и кой не. Тъпото при жените е че са жени, а техният завет е не голи снимки по списания, а да превърнат тъпите си мъже в порядъчни хора, но това убягва на мнозинството поради насажданите от хилядолетия антиженски идеи вплетени в модерните религии. Мъжете незачитащи значението на половинките си пък, могат да идат на всеки един площад и да започнат да обясняват колко ще е хубав живота без никакъв смисъл. Щото по мое мнение мъжът е отговорен за оплождането на яйцеклетките при жените, а вследствие и за малките бесове които се пръкват. Така че мъж който не може да си понесе отговорността а същевременно се смята за голям пич щото е оплодил 50 женски примерно, заслужава единствено заточение на гей остров, със изобилстване на белтъчини в ежедневната диета. Две трети от приятелите ми са расли без бащи, а останалите с двама родители. Поздрави на всички безгръбначни възползвали се от това че могат да вдигат повече тежко от силният пол.
  И под силният пол имам предвид жените, защото само жена може да покаже на момче как да се превърне в мъж, а мъж може да го научи единствено как да се превърне в педал.
  Призивът ми към вас мили момичета е: Не изпадайте толкова че да си лепите етикети измислени да вредят, ако виждате нередностите и искате да се борите, обучете си мъжете, вие имате силата, липсва ви само вяра.
  Аз вярвам във вас скъпи дами, вярвайте и вие.
  с уважение: Един прос мъж.

 2. Herkules, и вторият публикувн коментар e изтрит. В секция “за този блог” е посочено какви коментари се трият: в случая става дума за дискриминативно съдържание.

 3. Много добър пост, както всички в този блог.комунтарът ми е насочен само към използването на тукдта от библията. За жалост много хора не разбират защо е написано така. Пак за жалост мястото за коментар е малко, иначе с удоволствие бих пояснил. Бих Ви писал по мейл, ако желаете

  1. Привет. Текстът от Библията, който се чете на сватби, включва два пасажа: от Евангелието и от Посланията. Текстът от Посланията артикулира силно патриархални нагласи. На практика, заставайки за венчавка, двойката слканя глава пред повелята, че мъжът трябва да обича, а жената трябва да слуша. Асиметрията е фрапантна за 21ви век. Иначе мейлът е kalina.g.petkova@gmail.com
   Поздрави!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *