На обща база

Фотографията на Никотиана*

Няма как да не сте забелязали новите снимки по цигарените кутии. Дори и да не си купувате цигари, все пушите по някоя на аванта, познавате хора, които пушат или поне влизате в магазин, където новата фотография е изложена. Стара хуманитарна истина е, че фотографското изображение се нуждае от контекст и културни натрупвания, за да бъде правилно изтълкувано и възприето. Ето някои ключове, които да ви разкрият неведомата логика зад този артуърк на псевдоужаса:

1. Всички фотографии са избрани след обществена поръчка, пусната от Министерство на здравеопазването. До участие не са били допускани фотографи, работещи в НЗОК, поради конфликт на интереси по клинична пътека. Авторските права са безупречно уредени и са базирани на брой кутии, носещи всяка от снимките към брой диагностицирани със съответното състояние непушачи в страната.

2. През зимния сезон всички фотографии ще бъдат показани на нарочна изложба в замъка в Равадиново, за да се запази интересът към забележителността и извън летния сезон. Това ще постави началото на фотографската колекция на замъка, която ще продължи след това да бъде попълвана с магистрални пейзажи и паметници. Проектът е резултат от сътрудничество между Министерствата на културата и туризма, което накара премиерът да възкликне шеговито „А вие искахте да ги махам тия министри!”.

снимки на цигарите
Доминацията на словото е в историята, да живее образът!

3. Изборът за това да се украсят с фотография цигарените кутии е първата стъпка от нов мащабен проект за възпитаване на масовия вкус в естетиката на биореализма. Следващите мерки в списъка са поставяне на детски рисунки на тема „Артериалните плаки на баба и дядо” върху храните с животински субпродукти и хидрогенирани мазнини. Тема „Моят бъдещ диабет” пък ще грейне от храните и напитките със захарно съдържание над препоръчителните стойности.

4. Инициативен комитет обсъжда още включването на „Когато имаше пчели”; „Мумифицирани с консерванти” и „Тази стока се доставя от фирмата на любим политик”.

5. Специална награда за създаване на ранна ангажираност се прсъжда на колажа „Цигари за деца”, показващ бебе с цигарен биберон. Присъждането е станало по инициатива на Агенция за закрила на детето, тъй като новаторското изображение насърчава чувството за право на избор от най-ранна детска възраст.

6. Повишената визуална компетентност на населението ще се отрази и на политиката за оценяване на филмите от Националния филмов център. Вместо да ограничава показа на филми на ужасите до над 16 години, институцията ще допусне умерено насилие и гниещи трупове да се гледат от над 8-годишни, като забраната ще остане валидна за лентите със сексуални намеци.

7. Добрата практика на здравното ведомство бързо се възприема и от местните власти. Патриотични формации наскоро предложиха бурките да имат задължителни щампи с цитати от сериала „Сексът и градът” за случаите, в които местните парламенти не успяват да прокарат пълната им забрана.

8. С допълнителните приходи от акциза на все по-успешно продаваните в следствие на по-атрактивните опаковки цигари ще се финансира масовият спорт. По-точно средствата ще се вложат за закупуването на специални автобуси, с които желаещи да спотруват младежи ще бъдат извозвани от крайните квартали на големите градове до безлюдните села, в които са построени множество спортни зали.

* Разбира се, всичко изписано е чиста проба глупост, каквато е и етикирането на стоки с визия, която би била обект на ограничителна регулация и възмутен публичен вой, ако беше показвана например в медиите. В допълнение някои от придружаващите текстове имат подвеждащ смисъл, като например косвеното твърдение, че ще живеете по-дълго, ако не пушите….за жалост това е обещание, на което не можете да разчитате. Чиста истина е само, че децата питат в магазините „Това детски цигари ли са?” и че из цяла България греят скоро построени мащабни спортни проекти, които вече се рушат и пустеят. Иначе при каквито и да било въпроси за функционирането на никотиновата индустрия в България може да си препрочетете романа „Тютюн”. И докато пушенето определено е навик, който не трябва да се насърчава, социалното лицемерие и двойните, че и тройни стандарти никога и никъде не са довели до повече обществено здраве.


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *