На обща база

Само без да се обясняваме

 

Защо, казва, да не спра на инвалидно място, като ми е много удобно….те са десет места. Е, десет инвалида ли ще дойдат за тия десет минути. Какво да му кажеш…. излишна е всяка лекция за достъпа и правата. Даже си е жива досада и излагация да заопяваш като някой моралист. Затова казваш, абе аз не съм суеверен, ама това е все едно сам да се кълнеш…рожден ден предварително не празнувам, особено на детето, и на инвалидно място не спирам, че да не ми дойде до главата. И ето, вече е посято семенцето на съмнението. Шансът да подмине синия асфалт утре и да спре на нормално място се е увеличил неколкократно. Ако за кратко време чуе нещо подобно още веднъж-два пъти, успехът е гарантиран.

Ако мислим, че е нормално да сме читави граждани и средно толерантни хора, у нас ежедневно гледаме разни постъпки и слушаме разни изказвания, които най-общо са за жълт/червен картон. Да помислим какъв тип полемика предполага събеседника….

Не може да вдигне торба цимент, ще ми говори за равни права?! Не досаждайте с теории за пола и джендъра, защото ще останете неразбрани и все така няма да промените това за торбата цимент … Е, и ти не можеш да раждаш, ама претендираш за родителско право. Това, че не раждането легитимира пола, го разправяйте на друг – съвсем буквално.

Жените не стават за шофьори. Що шофьорлъка някаква висша интелектуална дейност ли е?

Феминистките са незадоволени. Само мъж на сухо си задава въпроса коя е феминистка и коя не.

Гей не става за шеф. Мдааа, ще преобърне съществуващите навици за кариерно израстване.

Що си толкова дълъг? Не бе, ти си широк!

И така нататък…

За такъв род реплики не мислете като за заяждане – не това е идеята, поне в повечето случаи. Идеята е, че има как с бърз аргумент да онагледим различна гледна точка. Понякога обидни или дискриминативни изказвания и действия се правят злобничко, но често пъти това става и неосъзнато, защото ти самият не си застрашен от осмиване или изключване и просто не усещаш, че може да е неуместно, невъзпитано или направо гадно. При всяко положение любезното обяснение, дори понякога ограмотяване на другия има смисъл…ако отсреща седи готов да слуша човек. Ако отсреща обаче стоят мачизъм, предразсъдъци, суеверия и т.н. защо да не ги употребим като нещото, което са – слабост. Да се обясняваме дава на всичко това незаслужената позиция на силата.

2 thoughts on “Само без да се обясняваме

  1. Понеже нямам нито фейсбук, нито туитър да ти кажа колко е як тоя текст, ще ти го кажа олдскул, в коментар. Много е як, почвам да си събирам реплики в ръкава!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *