На обща база

Кой какво казва

Политиците и рекламата, юристите и дипломатите, всички видове преговарящи лица, дали по търговски или други въпроси – всички те искат да постигнат нещо чрез езика. Да ни накарат да купим, да гласуваме, да накарат съдията да отсъди, спорещите да вземат решение и т.н. Говоренето често цели да постигне резултати извън езика и заради тях всъщност видът ни изобщо е проговорил. Но веднъж говорещ, човекът се обърква сам в думите си и в думите на другия, покрива смисъла с пластове езиков каламбур и разсейващи съдържания и така волно или неволно често значението на казаното остава скрито. Това е едновременно и сериозно, и сатирично казано.

Научната фантастика, за наша радост, е изобретила дисциплина от бъдещето, с която гореизложеното е поправимо. Символната логика* е тази обвита в неяснота приложна наука, призвана да прави нещата по-ясни. Чрез нея от изказванията се изхвърля всичко излишно – украшения на речта и любезности, паразитни или протоколни фрази, социални клишета за поддържане на разговор или евфемизми, иначе казано “всичкия боклук”* и така остава само “голата истина”*. Анализът ни помага да се отървем от взаимно изключващите се намерения, които прозират в говоренето, да изчистим несигурното и да достигнем в крайна сметка до квинтесенцията. Така един договор, да кажем с мобилен или ТВ оператор, от десет страници и три приложения, става само две-три изречения, които – ако ни устройват – подписваме. Например: “Получавате кабелна телевизия с 90 канала, заплащате всеки месец по 10 лв. Никога за нищо не плащаме неустойка, но отстраняваме всеки технически проблем, само ни позвънете. Ако закъснеете с плащането 10 дни, ви спираме телевизията.” Вместо дългите неразбираеми фермани получавате ясни и прозрачни условия – направо фантастично!

Да си представим сега, че прилагаме този хубав механизъм към реалностите наоколо – медийни и рекламни съдържания, политическо говорене, корпоративни речи, аналитични статии и т.н. Всеки публичен говорител си има стил и почти всеки път казва едно и също, но по различен повод и начин. (Дисклеймър: ще коментирам всички, които намирам за интересни, без оглед на личните ми политически пристрастия).

Бойко Борисов

Каквото мога ЗА ВАС правя, ама не съм слънце…. колкото и да приличам на него. Освен това напълно си вярвам.

Румен Радев

Щом той може, що да не мога и аз.

Десислава Радева

Леле, мацко, станах президентша.

Корнелия Нинова

Няма да престана с глупостите, докато не получа шанс и аз да съм премиер.

Волен Сидеров

Соре, хора, ама ми е време за поредно представление.

Валери Симеонов

И аз имам право да съм самовлюбен, а и ми харесва да имам власт.

Красимир Каракачанов

Аз съм българин и Македония е българска. Нещо още имаше, ама не знам какво.

Веселин Марешки

Все едно нищо не съм казал.

Мустафа Карадайъ

Важното е, да говориш бавно.

Радан Кънев

Много тъпо, че изпуснахме момента.

Христо Иванов

Чакайте, чакайте, още се чудя какво да измисля.

Георги Коритаров

Чел съм повече от теб. За теб говоря, да.

Михаил Билалов

Ще ме затъпят тия, ама още държа фронта.

Емил Кошлуков

Глей са как се мятам в ефир.

Антон Хекимян

За какво ревем днес?

Виктор Николаев и Аделина Радева

Изглеждаме ви много сериозни, нали?

Топ шоп

А се заслушахте в рекламите ни – а ви прее*ахме. Поне не е твърде скъпо – за тая цена получавате 6 боклука, все един ще ви послужи.

Л’ореал

Понагласи са малко, ма, пачаааа.

Нивеа

Ей ви да мажете по кожата.

Джъмбо

ДЖЪМБОДЖЪМБОДЖЪМБО

Лидл/Била/Кауфланд

Ние сме по-обединени и по-патриоти.

Новината за боядисаното куче/Новината за храната по задушница и още куп подобни новини

Цигани направили каквото и да било. Ау майкоооууууу.

 

И така всяка тирада може да се сгъсти до няколко лесно разбираеми точки на смисъл. Завидно изключение тук представлява речта на НВ Симеон Втори, при когото след редуцирането на финтифлюшките, дипломатическите клишета и аристократичната поза, не остава нищо, което да бъде синтезирано за разбиране. Тоест, колкото и да е говорил, все едно не е казал нищо, което обаче не е толкова доловимо с просто ухо. Изобилното мелодично приказване само по себе си оставя погрешното впечатление за нещо казано.

За да завърша сериозно, ще ви дам един линк с доклади за медийната среда в България, повечето от които графични, пълни с точни данни, представени по разбираем начин. Иначе казано, от тях се вижда за кого, какво и по колко говорят медиите. Не е съвсем като символната логика, но пък е доста по-информативно. Ето линк.

*дисциплината Символна логика е представена във „Фондацията” на Айзък Азимов, а словосъчетанията в кавички са точните фрази, употребени от автора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *